Бетонови работи : Технология за изливане на вертикалини бетонови елементи – съвети от практиката

Вертикалните елементи, като стени и колони, са основен компонент в конструкцията на всеки обект, и тяхното коректно изпълнение е от първостепенно значение. В тази статия ще  разгледаме някои от ключовите моменти, които трябва да се имат предвид при бетонирането на вертикални стоманобетонови елементи.

Приложими стандарти и нормативи

1. БДС EN 13670: – Изпълнение на бетонни и стоманобетонни конструкции -Този европейски стандарт дава общи изисквания за изпълнение на бетонни и стоманобетонни конструкции, той се отнася за изпълнения на обекта бетон.

2.  БДС EN 13670  Изпълнение на бетонни и стоманобетонни конструкции-Национално приложение (NA) . Този документ установява националните изисквания при изпълнение на бетонни и стоманобетонни конструкции.

3. БДС EN 206:2013+A1:2016  Бетон. Спецификация, свойства, производство и съответствие. Този европейски стандарт се прилага за бетон за конструкции, изпълнявани на място и готови конструктивни елементи за сгради и инженерни съоръжения

 4. БДС EN 206:2013+A1:2016/NA:2017 Бетон. Спецификация, свойства, производство и съответствие. Национално приложение (NA) Това национално приложение съдържа необходимите предписания за избор на материали и определяне на състава на бетона.

5.  Наредба № 3 от 31 юли 2003 г. За съставяне на актове и протоколи по време на строителството 

Организационни правила за бетониране

1. Преди да започнат бетоновите работи трябва да са на обекта всички чертежи и проектни технически спецификации. Да се разработят технологични карти за изпълнение на бетоновите работи, като в тях ясно да са упоменати изискванията за бетоните, актуалните стандарти на които трябва да отговарят и правила за приемане. 

2.  Преди започване на изпълнението на бетоновите работи, трябва да е изяснена организационната схема за начините на бетониране;  Направата на обходни пътища за позициониране на бетонпомпата; Местата за влизането и излизането на бетоновозите; Обхвата на бетонпомпата до изливните елеметнти. Тази организация трябва да бъде подробно отразена и описана към РПОИС на обекта.

3. Преди започване на изпълнението на бетоновите работи, трябва да е съгласувано с Производителя на бетона; спецификацията на бетоните; мястото на изливане; количеството и времето за полагане.

4. Преди започване на изпълнението на бетоновите работи, трябва да са приети и подписани  протоколите обр.7  за приемане на кофраж и армировка съгласно наредба Наредба № 3 от 31 юли 2003 г.

Разходни норми

Ако търсите разходни норми, уверете се, че сте проверили нашата програма Project Estimator. Тя предоставя детайлна информация и интуитивен интерфейс за всички ваши нужди. Ако все още не сте използвали Project Estimator, имаме добри новини! Можете да изпробвате нашата програма безплатно, като заявите пробна версия. Просто посетете нашия уебсайт и кликнете върху опцията за пробна версия в страничната лента. Не пропускайте възможността да оптимизирате вашите сметки с помощта на нашите инструменти!

Технология на Изпълнение на бетонирането

Изпълнението на бетонирането може да се раздели няколко последователни групи дейности: 

– Проверка на кофража, почистване, продухване, проверка на сглобките на вертикалните платна.

– Приемане на обекта на бетонпомпата  и позициониране, монтаж на тръбопровода 

– Приемане на бетона от бетоновозите

– Полагане на бетоновата смес в кофражна форма

– Улътняване на положената бетонова смес

– Демонтаж на тръбопровода и почистване на бетонпомпата след бетонирането

– Грижа за бетона след изпълнението на бетонирането.

01.Непосредствено преди бетонирането

Непосредствено преди бетонирането се прави задължително оглед на кофража и проверка на стабилността на кофражната конструкция. Армировката и кофражът трябва да бъдат проверени от Проектанта по част конструкции за съответствие с проекта. Кофражните форми трябва да бъдат чисти, за да се избегне възможността от замърсяване на бетоновата смес. Кофражните форми, които са в контакт с бетона трябва да бъдат навлажнявани, за да не абсорбират водата от бетоновата смес.

02.Позиционирането на бетонпомпата

Позиционирането на бетонпомпата се извършва от оператора на машината, така че да може да изпълни задачата. Оператора е длъжен ако не е запознат с обекта предварително да огледа мястото и да се увери, че може да извърши позиционираното и ако има забележки към изпълнителя същите да се отстранят преди започване организация за изливането. В случай на риск за машината не се започва бетонирането. 

03. Организацията за доставаката на бетона

Организацията за доставаката на бетона и съответствието и със заявката е задължение на  Доставчика. Той информира изпълнителя за възможности за производството, времето на подаване и ориентировъчното времетраене на изливане.  

04. Организацията по изливането

Организацията по изливането на бетона и уплътняването е отговорност на Изпълнителя. Той договаря наемането на бетонпомпата. В случай, че договарянето на бетона и помпата не е от един  доставчик, тогава Изпълнителя трябва да съгласува организацията по изливането на бетона. Бетонирането може да се започне, когато имаме разрешение от надзорника и проектанта за бетониране. На обекта е необходимо да има заверен Бетонов дневник; Протоколи за приемане на скелета и площадка където ще се изпълняват бетоновите дейности.

05 Предаването на бетоновата смес от доставчика

Предаването на бетоновата смес от доставчика на изпълнителя става чрез получаването на експедиционни бележки. Изпълнителят трябва да се увери че заявения бетон по изписване в експ.бележка отговаря на заявката. Съгласно тези бележки бетона се вписва в бетоновия дневник с пълната информация; клас, място на изливане, час на доставка, час на полагане и др. 

06. Изливането на вертикалните елементи

Изливането на вертикалните елементи става равномерно, като не се допуска прекъсване на процеса повече от допустимото. Бетонната помпа трябва да работи така,че да осигурява непрекъснат приток от бетонна смес без въздушни мехурчета. По време на бетониране не се допуска сегрегация на бетоновата смес или разместване на армировката в кофражните форми . 

07. Бетонова смес

Бетонова смес трябва да се полага непрекъснато до приключване на даден конструктивен елемент. Бетоновата смес може да се полага на пластове с дебелина, позволяващи нейното уплътняване. Максималната дебелина на отделните пластове е 30÷50 см. При бетониране на слоеве, всеки следващ слой трябва да се полага като се спазва технологичен период, който е по-малък от времето за свързване на бетона. 

За да се избегне сегрегация на бетона, хоризонталното разстояние за гравитачно движение на бетоновата смес, трябва да бъде по-малко от 2 метра. Освен ако друго не е наредено или одобрено, минималният период между две последователни бетонирания на носещи елементи трябва да бъде 72 часа или до достигане минимална якост на натиск 2,5МРа.

08 Уплътняване на бетона

.Бетонът трябва да бъде напълно уплътнен по време и след полагане и преди началото на свързване на цимента. Уплътняването трябва да се извършва чрез механично уплътняващо устройство.  Вибраторите трябва да са от одобрен тип.

 При бетониране на слоеве, по време на уплътняването вибраторът трябва да бъде потопен най-малко 10 cm в уплътнения вече слой. Бетонът трябва да бъде вибриран непосредствено след полагане, за да се осигури запълване на кухините около армировъчните пръти и ръбовете на кофража. Изпълнителят трябва да осигури необходимия брой вибратори, включително такива за подмяна, за да обезпечи коректното уплътняване при всяко наливане. 

Когато се налага, вибрирането на бетона трябва да се съпровожда с ръчно уплътняване, за да се получи плътен бетон в ъглите и местата недостъпни за вибраторите. Ръчното уплътняване е разрешено само за малки количества бетон и при писмено съгласие от проектанта. 

09 Работни и конструктивни фуги

Работни фугите са границата (контактната повърхност) между части от бетон, положени по различно време, поради графика на бетонните работи или дължащи се на прекъсване поради технологични причини. 

Позицията на работните фуги и технологията на изпълнение трябва да се извършва в съответствие с одобрен график на последователността на бетоновите работи. Фугите трябва да отговарят на изискванията, посочени на чертежите. 

10 Пукнатини в резултат на съхнене.

При поява на  пукнатини в началния стадии на втвърдяване, то незабавно трябва да се загладят до пълното им изчезване. Повърхностите, които трябва да останат равни след края на строителните работи, трябва да бъдат повърхностно обработени, когато влагата изчезне и бетонът е достатъчно твърд, за да се избегне износването и извличането на фините агрегати от обработката. Повърхността се заглажда с маламашка. Неравността на повърхността не трябва да надвишава 3 мм.  

11.  Грижи за бетона  .

Методите на предпазване и грижи за бетона, както продължителността му трябва да са такива, че бетонът да има задоволителна дълготрайност и якост, а бетоновият елемент да е подложен на минимални деформации и да не получи нежелано напукване, вследствие на съсъхване. След изливането и  уплътняването на бетона и за достатъчно дълъг срок от време след това, той трябва да бъде предпазен от вредното влияние на атмосферните условия (включително от дъжд, рязка промяна на температурата, заледяване, съсъхване и т.н.). 

Бетонни повърхности, изложени на условия, причиняващи изпарение на водата, съсъхване и  напукване, трябва да бъдат защитени с брезент,  зебло, пясък или друг материал, който ще ги запази влажни.  

12.  Контрол и пиемане  .

1. Контрола върху качеството на получената бетонова смес се извършва от оторизирани лаборатори за доказване на съответствието между получените материали и нормативните и технически изисквания съгласно стандарт БДС EN 206:2013+A1:2016   

Контролирането на бетоновите работи на обекта включва: 

– Входящ контрол на доставките на бетонова смес; 

– Проверка на слягането и вземане на контролни проби за определяне класа на бетона; 

– Отделни работи (процеси) по време на полагане, обработка и втвърдяване на бетона; 

– Визуална проверка на готовите бетонни и стоманобетонни елементи след демонтаж на кофража. 

2. Изпитването на бетона и оценката на резултатите са съгласно БДС EN 12390. Съгласно този стандарт трябва да бъдат направени по време на строителството изпитания за  якост на бетона. Препоръчително е при определяне на якостта на бетона, тестовите проби да са складирани в условия близки до тези на обекта. 

Ако е необходимо, могат да се използват безразрушителни методи за изпитване или тестване на ядки, взети от готовата конструкция.

3. Допустимите отклония съгласно Наредба №3   за контрол и приемане на бетонови  и ст.б.  конструкции за вертикалните конструктивни елементи е както следва:

 Стени и колони с височина до 5 м вкл.        ± 10 мм

 Стени и колони с височина над 5 м вкл.        ± 15 мм

 Колони свързани с греди                                 ±   5 мм

Отмесване осите на кофража от проектните  ±   8 мм