7 Начина да наименоваме позиция от количествена сметка

7 Начина да наименоваме позиция от количествена сметка

Решихме да направим този пост в помощ на колегите, които започват да правят количествени сметки или правят първите си стъпки в ценообразуването. Целта е да стоим конкретни и да дадем на всеки, който го е прочел нещо полезно, което да може да използва. От друга страна ако се занимавате от много време със събиране на количества или остойностяване този материал може би няма да ви е от полза.

Аудио версия

С този пост искаме да опитаме и една нова форма на представяне, а именно аудио, в което тази статия ще можете и да слушате. Тъй, като това добавя допълнително време при изготвянето на дадена тема ще се радваме да споделите с нас дали записът ви е харесал или пък просто да споделите вашето мнение.

 

Обикновено след изготвянето на подробните количествени сметки следва един деликатен момент, в който ще трябва да съставим обобщената сметка. Това е момента, в който ще можем да си улесним работата по ценообразуването.

След като групираме подходящо количествата идва ред на наименованието на позициите. То ще е от ключово значение за това да поднесем правилната информация за всеки тип работа. Обикновено с това наименование вече показваме, че не става въпрос за резултати от геометрични сметки, а за видове работи, които ще трябва да се изпълняват.

Да уточним обхвата

Едно от нещата с които започва даден тип СМР обикновено е обхвата и под обхват визирам дали основният материал само ще се доставя, само ще се полага, или пък и двата варианта.

Доставка на основен материал
Доставка и полагане на основен материал

Макар все още тези варианти да не звучат като класически строителни позиции, резултата ще дойде след следващите няколко точки.

Да уточним начина на полагане или изпълнение

Един от най – подходящите примери за уточнение на изпълнението е полагането на бетон. Той може да бъде положен с кюбел или с бетонпомпа. Съответно може да конкретизираме това по горе долу следният начин:

Доставка и полагане на бетон с бетонпомпа

В някои ситуации ако не сте сигурни може да си спестите тези детайли, но този който ще ценообразува в крайна сметка ще трябва да избере някакъв начин за полагане.

Да уточним основният материал

Уточняването на основният материал е от важно значение за цената. За пример конкретизирането на класа на бетона и други негови характеристики са необходими за даване на по – точна цена. Нека да видим кратък пример:

Доставка и полагане на бетон В25 с бетонпомпа
Доставка и полагане на хидроустойчив бетон В25 с бетонпомпа

Това, което е излишно е да започнем да описваме характеристики на бетон, които не се отнасят пряко към избора на цена, дори и да са важни. Това може да бъде класа на цимента, водоциментовото отношение и т.н. Може би за производството му или от конструктивна гледна точка имат значение, но мястото за конкретизиране не е в описанието.

Да уточним мястото или елемента за което се отнася

Мястото и височината на полагане може да са от много голямо значение. За пример ако се бетонират вертикали на много висока кота или се бетонира в основи. От друга страна височината и мястото може да рефлектира не само за сложността, но и при избора на начин за монтиране.

Нека да се опитаме да обогатим нашите примерни заглавия:
Доставка и полагане на бетон В25 в колони с бетонпомпа
Доставка и полагане на бетон В30 в основи с бетонпомпа

Да уточним допълнителни включени дейности

Основният вид дейност може да изисква допълнителни дейности. Все пак ако не бъдат записани и наистина не се подразбират това ще рефлектира над точността на остойностяването. Ако не е такава целта е добре да бъдем конкретни.

Допълнителна дейност може да бъде трамбоването след зариването на даден изкоп. Ето и един пример:
Доставка и зариване на изкоп за тръби с пясък, включително и трамбоване

Да уточним последващи дейности

Последващите дейности обикновено са свързани с основната дейности. Един от светлите примери за това е разбиването на бетона. След като даден елемент бъде разбит, отпадъците които не са малко и са тежки би трябвало да отидат към някое депо.

В такъв случай може да запишем следното:
Разбиване на бетонова настилка, включително натоварване и извозване

Има и друга опция в която можем да разделим позицията на 2:
Разбиване на бетонова настилка
Натоварване и извозване на разбита бетонова настилка

Преимуществото да отделим последващата дейност е, че ще можем да съберем в една позиция бетоновите отпадъци от няколко позиции. Ето какво имам в пред вид:

Разбиване на бетонова настилка на ...
Разбиване на рампа по ос ... на кота ...
Натоварване и извозване на бетонови отпадъци.

Да напишем всичко с главни букви

Не знам защо всички го правят, но е факт. По добре го правете и вие. Ето какво имам пред вид.

ДОСТАВКА И ПОЛАГАНЕ НА БЕТОН В25 С БЕТОНПОМПА
ДОСТАВКА И ПОЛАГАНЕ НА ХИДРОУСТОЙЧИВ БЕТОН В25 С БЕТОНПОМПА

Хареса ли ви този пост?

Ние наистина се интересуваме от това материалите, които създаваме било то под формата на програми, книги или постове да се използват. Това е първата цел. Бихме се радвали да видим в коментарите дали този пост ви е бил полезен или пък да отговорим на вашите въпроси.

Вашата реакция на този или други материали ни помага да разпределим правилно усилията и да доставяме по – полезна информация до посетителите на сайта ни.

4 мнения за “7 Начина да наименоваме позиция от количествена сметка

  1. Да не пишем всичко с главни букви!
    Мога да обясня произхода на главните букви на текстовете на програмите за ценообразуване. Към програмите за ценообразуване са прикрепени УСН с шифри на ценоразписите от средата миналия век. Тези огромни бази с данни не са въвеждани, а са взети от някогашните компютри, които имаха размер на голяма стая. В тези древни бази е писано с големи букви, дори цифрата 3 понякога е използвана вместо буквата З. Това пречи на търсачката сега. Но това е друга тема.

  2. Аз имам смътни подозрения, че е заради case sensitive настройките при търсен, но наистина е само предположение ( :

  3. Наистина писането с главни букви е отживелица. Някакво наследство, което би трябвало да се подобри. Използване на пълния набор от символи – главни и малки дава възможности за по-добра четимост, а тогава използването само на главни букви в една дума или израз ще може да се използва за подчертаване на нещо, на което трябва да се наблегне:

    Доставка на стоманени елементи по спецификация, ГОРЕЩО ПОЦИНКОВАНИ!
    Монтаж на стенни панели вкл. ОКОМПЛЕКТОВАНЕ – детайли врати и прозорци и ъгли.
    Обратно засипване с каменни фракции с уплътняване – по ТЕХНОЛОГИЧНА СХЕМА.
    Заваръчни работи, вкл. УЛТРАЗВУКОВ КОНТРОЛ в проценти, съгласно проекта.

  4. Радвам се, че давате още идеии или мнениния. Това ще е полезно за колегите, които сега навличат в ценообразуването.

Вашият коментар