Актуализация на разходните норми за кофражи Част 3та

Актуализация на разходните норми за кофражи – Част 3та

Разходни норми
Използване на Project Estimator

В предходните две части на тази статия разгледахме инвентарните кофражни и кофражните системи и разходните норми за тях. В тази ще обърнем внимание на прилагането им в строителни оферти или строителни бюджети.

Предложената методика за ползване на разходните норми (кофражни работи) е свързана с познаването на означенията, шифрите, класификаторите за материали, механизация и строителни специалности. Това ни помага да получим по – голяма информация от строителните анализи. Работата с анализите е изключително опростена при използването на програмният продукт за строително ценообразуване Project Estimator. Същият ползва значителна по обем база данни, която се използва при съставянето на строителните анализи.

Строителните анализи нямат задължителен или нормативен характер, но те могат да послужат като база за изготвянето на реални разчети и стойностни сметки.

Две са главните условия, на които всеки ценовик тряба да обърне внимание.
» Познаване на технологията за изпълнение на вида работа
» Познаване на ценовите параметри на компонентите в анализа (труд, материали, механизация)

За първото условие Project Estimator предлага различни варианти за изпълнение на кофражни работи. В приложенията за строителни анализи са предоставени достатъчен брой анализи, които описват изпълнението на различни видове кофражи. За пример кофражи за стени, плочи, колони и др. Анализите могат да бъдат намерени по име или шифър, след като се избере РСН031: Кофражни работи.

_S1

За изпълнение на второто условие е необходимо познаването на ценовите параметри, като цени на материали, цени за разхода за труд или механизация.

_S2

Също е необходимо познаване и на параметрите за начисляване, като процент допълнителни разходи, процент доставно – складови разходи и процент на печалба. Всички тези параметри зависят от фирмената политика на строителите или от тръжните задания при офериране.

В тази връзка програмата Project Estimator. може да ви бъде много полезна, като използвате създаден модул за симулация, който позволява да променяте основните параметри на строителния анализ и да следите отражението на тези промени върху анализа или цялата сметка.

_S3

Повече информация за актуализацията на разходните норми за кофражите може да получите в Наръчника за разходни норми РСН03 Бетонови конструкции и в сайта на Project Estimator.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s